[...] chromatografię cieczową, wyniosła 1100 mg w jednym napoju CPO. Porcja napoju dostarczała mniej niż 9 mg potasu i 0,3 mg magnezu. Napój placebo zawierał taką samą ilość witaminy C, substancji zakwaszającej i słodzika, ale nie zawierał CPO. Jedna butelka była podawana codziennie przed snem przez 8 tygodni. Naukowcy zbadali stan skóry, w tym [...]
[...] Niestety jest to mniej powszechne w uprzemysłowionych częściach świata, gdzie ludzie spędzają więcej czasu w pomieszczeniach, w związku z czym bardzo często mają niedobory witaminy D. Niektóre z ulubionych cytatów z Okinawy to: „Jedz to, co wyhodujesz” i „Bądź blisko z naturą”. Bliskość natury działa uspokajająco, co jest dobre dla zdrowia. [...]
[...] jak robią to rafinowane ziarna. Jakie są wartości odżywcze farro? W 100 g produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż [...]
[...] co powoduje, że kości stają się słabe i kruche. Pojawia się osteoporoza. Jednym ze sposobów na zmniejszenie ryzyka osteoporozy jest spożywanie wystarczającej ilości wapnia i witaminy D oraz utrzymywanie aktywności fizycznej w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości. Ćwiczenia zapobiegają dalszej utracie masy kostnej w późniejszym życiu. Warto [...]
[...] ekstrakty z różeńca górskiego, żeń-szenia i miłorzębu japońskiego, czy kakaowca. Pośrednio w kierunku pobudzenia działają też niektóre substancje odżywcze, przede wszystkim witaminy z grupy B. Generowanie siły i mocy – POWER & PUMP Siła, moc oraz tak zwana pompa mięśniowa (wazodylatacja) z reguły kojarzą się z takimi dyscyplinami sportowymi, [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] ma arbuz? Jakie ma wartości odżywcze? W 100 g arbuza znajduje się: 30 kcal. 8 g węglowodanów (0,4 g błonnika, 6 g cukru) 0,6 g białka 0,2 g tłuszczu Ponadto arbuz zawiera witaminy A, C i E, a także potas i magnez. Jest też bogatym źródłem cytruliny, aminokwasu, który może pomóc poprawić naszą wydajność. Dlaczego warto jeść arbuza? Jedzenie [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
[...] chleb, który ma co najmniej 4 g błonnika na porcję. Owoce i warzywa Warzywa i owoce to źródło wielu witamin i minerałów. Mają też dużo błonnika, który redukuje refluks oraz witaminy A, C i E, które chronią nas przed refluksem, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Unikaj jedynie kwaśnych warzyw i owoców, takich jak pomidory czy [...]
Jeśli tylko powiesz w jakimś towarzystwie, że jesteś w ciąży, wówczas okaże się, że masz dookoła siebie samych "ekspertów". Każdy powie Ci, co masz jeść, czego nie jeść, co ubierać, jak spać, co suplementować, ile pracować, jak siedzieć, jak leżeć... Każdy będzie chciał dorzucić coś od siebie. Hm... a może ciąża to taki stan, który z miejsca [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]
[...] Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Opuncja figowa jest również źródłem wielu witamin i składników mineralnych m.in. witaminy C, witaminy E czy karotenoidów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo z racji wysokiego udziału wody, jest bogata w witaminy z grupy B, w tym [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Zima to taka pora roku, która kojarzy się z wieloma wyjątkowymi aktywnościami. Sanki, narty, lepienie bałwana… Niestety, ale Polska zima jest od paru lat specyficzna. W wielu regionach temperatury są na plusie, a towarzyszą im liczne opady deszczu, wichury itp. A to niestety nie sprzyja zdrowiu wielu z nas i nie bez powodu mówi się, że jesień i [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
O działaniu witaminy C wydawałoby się, że wiemy już wystarczająco dużo, jednak brazylijscy naukowcy odkryli, że suplementacja około 500mg witaminy C może wpływać na samopoczucie uczniów szkół średnich, którym podawano suplement. Grupa naukowców zajmująca się działaniami promującymi zdrowie od lat za przedmiot badań wzięła sobie na celownik [...]